Vojenské lesy lépe zabezpečily obory proti vlkům

Vojenské lesy a statky minulý týden dokončily práce na lepším zabezpečení dvou obor v Ralsku na Českolipsku před vlky. Posílení oplocení na 44 kilometrech bude sloužit ochraně chovů spárkaté zvěře. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí podniku Jan Sotona. Na ochranu proti vlkům lesníci vyztužili 32 kilometrů plotu kolem obory Židlov, která je druhá největší v zemi, a dalších 12 kilometrů plotu kolem druhé ralské obory Velký Dub. V obou případech by to mělo šelmám zabránit, aby se do obory dokázaly přes oplocení podhrabat.

"Na Židlově bylo původní oplocení zpevněno metrovým pásem takzvané kari sítě z drátů o průměru pět milimetrů. Dvacet centimetrů této ochrany bylo zakopáno pod zem, zbylých 80 centimetrů kryje spodní část plotu. Obdobným způsobem byla zabezpečena i obora Velký Dub. Zatímco toto chovné zařízení je veřejnosti nepřístupné, na Židlově jsme museli navíc vyřešit průchod pro turisty," uvedl ředitel divize Vojenských lesů Mimoň Roman Vohradský. Dosud otevřené průchody chránily speciální kovové rošty, které ale dokázali vlci překonat. Proto lesníci v minulých dnech vstupy do obory osadili speciálními samozavíracími branami. "Židlov tak dál bude přístupný veřejnosti, jen budou muset projít branou. Věřím, že naše důvody místní i přespolní pochopí," dodal Vohradský.

Obora Židlov je strategickou chovnou základnou Vojenských lesů a statků. "V jejích lesostepích například probíhá v režii státního podniku již devět let česká část mezinárodního programu usilujícího o návrat kriticky ohroženého zubra do volné přírody," uvedl Sotona. Žije tam asi 30 zubrů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down