Farma v Ratibořicích má 850 koz, výrobky posílá i do Bratislavy

Farma rodiny Dobrovolných v Ratibořicích na Třebíčsku chová 850 koz, podle chovatelského svazu jde o jednu ze dvou největších kozích farem v Česku. Její sýry, jogurty, kefíry a další mléčné výrobky se prodávají i v Bratislavě. Koronavirová krize sice prodej celkově zpomalila, ale nezastavila. Větší útlum se týkal agroturistky, která pro farmu představuje další zdroj příjmů. Návštěvníci se začali vracet v polovině května, řekla Jitka Dobrovolná.

Kozí farma Dvůr Ratibořice je pro veřejnost otevřená každé sobotní odpoledne. Autobusové zájezdy, které tam také běžně jezdí, však kvůli koronaviru skončily. Farmáři ale podle Dobrovolné dlouhodobě počítají s možnými problémy. "Nevím, jestli tenhle rok budeme v černých číslech nebo v červených, ale tu farmu to nepoloží," řekla.
Manželé Dobrovolní začali kozí farmu budovat z poničeného statku v polovině 90. let. Dobrovolná uvedla, že je k tomu vedla jednoduchá myšlenka: Když chci něco dělat, musím se podívat, co chybí na trhu. Ve Francii, Belgii nebo v Nizozemí totiž tehdy viděla, že se tam kozí mléko a sýry prodávají běžně. "Tak jsme si koupili prvních 20 koziček a začali jsme se učit z jejich mléka dělat nějaký výrobek. Všechno v kuchyni," zavzpomínala.
Dnes už má farma kromě dojírny a mlékárny i zázemí pro návštěvníky a od loňska také prodejní automat kozích výrobků u svého vstupu. Provoz nastálo zaměstnává 13 lidí, v sezoně jim pomáhají brigádníci.
Co se týče velikosti chovu, je už podle Dobrovolné kapacita farmy nejspíš využitá naplno. Vyplývá to i z ekologického systému jejího hospodaření. Krmivo pro zvířata si farmáři pěstují sami na svých 200 hektarech polí a luk. Z 850 koz jich dojí 550. Zbývající část chovu tvoří roční nebo dvouletá kůzlata, kozlové a kozy, na statku zůstávají na dožití.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down