Stoupající ceny cukru jsou podle pěstitelů řepy i cukrovarníků návratem k normálu, kdy může být výroba rentabilní. Od výrobců stál v dubnu 10,64 Kč/kg, v obchodech se prodával v průměru za 14,45 Kč/kg. Šlo tak podle Českého statistického úřadu o meziroční zdražení o 16,2 procenta, v květnu pak cena meziročně stoupla o 11,6 procenta na 14,41 Kč/kg.
Ceny cukru od výrobců klesly před dvěma lety po konci výrobních kvót. Uvedli to na tiskové konferenci předseda představenstva Svazu pěstitelů cukrovky Čech Otakar Šašek a předseda představenstva společnosti Tereos TTD Oldřich Reinbergr.
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha pak poukázal na zvyšující se marže obchodních řetězců. Ta podle údajů svazu, činila u cukru letos přes 21 procent. Do budoucna očekává Reinbergr přes evropský pokles spotřeby zvyšování cen, protože světová spotřeba roste. Cen cukru by se mohla dotknout zmenšená poptávka po cukru například od nadnárodních nápojářských společností, kterým se kvůli karanténním opatřením snížily prodeje v restauracích.
Podle Reinbergra se cukrovarníci v posledních letech ocitli ve ztrátě. "Nejenom my, ale i velké evropské společnosti. Za tu cenu se nedá pěstovat řepa, ani vyrábět cukr," dodal. V předchozích dvou letech prodávali výrobci tuto sladkou komoditu o více než dvě koruny levněji, nejnižší cena byla na konci roku 2018, kdy se prodával za 8,1 Kč/kg.