Produkce masa v Česku v letošním 2. čtvrtletí klesla o 2,2 procenta na 111 488 tun. Méně bylo hovězího i vepřového, drůbežího bylo zhruba stejně jako před rokem. Nákup mléka se zvýšil o 4,1 procenta na 799,97 milionu litrů. Údaje aktuálně zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
"Na rozdíl od produkce mléka, která byla ve všech měsících druhého čtvrtletí bez výrazných výkyvů, výpadky v porážkách hospodářských zvířat z dubna a května jatka doháněla až v červnu. To se v případě prasat projevilo i ve zvýšení průměrné porážkové hmotnosti," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.
V dubnu byla výroba masa meziročně nižší o 8,6 procenta a v květnu o 10,4 procenta, v červnu pak stoupla o 14,8 procenta.
Produkce vepřového v celém sledovaném období činila 51 421 tun, byla tak o 4,1 procenta nižší než v loňském 2. čtvrtletí. Hovězího a telecího se vyrobilo o tři procenta méně, 17 247 tun. U drůbežího výroba velmi mírně stoupla, o půl procenta na 42 765 tun.
Ceny jatečného skotu meziročně klesly o 5,9 procenta, naproti tomu ceny jatečných prasat byly v meziročním srovnání o 11,2 procenta vyšší a dosáhly průměrných 33,92 Kč za kilogram živé hmotnosti a 44,09 Kč za kilogram jatečné hmotnosti. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím však průměrná cena prasat klesla o 3,25 Kč za kilogram masa, uvedli statistici. Ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší o dvě procenta.
Meziročně klesly i ceny výrobců mléka, o 3,8 procenta, a průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q činila 8,58 Kč. Proti předchozímu čtvrtletí zemědělci prodávali mléko o 31 haléřů levněji.*