Podle vyhlášky č. 399/2013 Sb. pro potravinářské účely je možné pěstovat pouze odrůdy, které obsahují maximálně osm procent morfinanových alkaloidů v sušině tobolky a na povrchu semene není jejich obsah vyšší než 25 miligramů na kilogram (mg/kg). V české cechovní normě je limit těchto alkaloidů stanoven na 20 mg na povrchu makového semene. Uvedla to na tiskové konferenci v Praze ředitelka spolku Český modrý mák Stanislava Koprdová.
„Stejný limit je uveden i v podané žádosti o chráněné zeměpisné označení,“ podotkla ředitelka a připomněla monitoring, provedený v roce 2013 Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Podle něj byl obsah alkaloidů ve 12 vzorcích semen potravinářského máku odebraných u českých producentů 7,44 mg/kg a u stejného počtu vzorků z tržní sítě 36,71 mg/kg. „Podle Státního zdravotního ústavu z roku 2016 přibližně 85 procent vzorků potravin s mákem v České republice nepřekročí limit deset miligramů morfinu na kilogram máku,“ sdělil Mikšík. Semeno máku z odrůd pro farmaceutické využití, které je odpadním produktem při produkci makoviny, může obsahovat poměrně vysoká množství těchto alkaloidů. Podle rozborů spolku Český modrý mák dosahují tato semena obsahů až 300 mg/kg opiových alkaloidů. Semeno farmaceutického máku se do ČR dováží z jiných zemí, zejména Španělska, Francie, ale částečně i Turecka, a nesmí být určeno k využití v potravinářství.