První prodejci už nabízejí burčák z raných odrůd hroznů

První stánky s letošním burčákem se objevily na několika místech jižní Moravy. Jako jeden z prvních začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Předpokládá, že prodávat bude do poloviny října, řekl.

"Loni jsme s prodejem začínali už 4. srpna a o rok před tím dokonce hned 1. srpna, kdy to zákon povoluje. Začínáme s Irsai Oliverem, následovat bude Muškát moravský a na podzim veltlín," řekl Machuča, který hrozny pěstuje na šesti hektarech vinohradů.
Kvůli objížďce opravovaného mostu přes Nové Mlýny musel i letos změnit své tradiční stanoviště na trase do Mikulova. Jeden ze stánků s Machučovým burčákem stojí na objízdné trase u Dolních Dunajovic, další v Lednici a ve Valticích.
"Na každý den máme 500 litrů burčáku, neprodáváme jen sami, ale dodáváme i dalším prodejcům," dodal Machuča. Úroda hroznů je zatím podle něj dobrá, měly dostatek vody i slunce.
To potvrzuje i předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. "V těchto dnech začínají první sběry zejména raných odrůd, jako je Solaris, Irsai nebo Muškát moravský, větší plochy se začnou sklízet v příštím týdnu. Podle mých informací má například Solaris cukernatost až 18 stupňů, hrozny jsou pěkně vyzrálé a aromatické," dodal Nyitray.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down