První stánky s letošním burčákem se objevily na několika místech jižní Moravy. Jako jeden z prvních začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Předpokládá, že prodávat bude do poloviny října, řekl.
"Loni jsme s prodejem začínali už 4. srpna a o rok před tím dokonce hned 1. srpna, kdy to zákon povoluje. Začínáme s Irsai Oliverem, následovat bude Muškát moravský a na podzim veltlín," řekl Machuča, který hrozny pěstuje na šesti hektarech vinohradů.
Kvůli objížďce opravovaného mostu přes Nové Mlýny musel i letos změnit své tradiční stanoviště na trase do Mikulova. Jeden ze stánků s Machučovým burčákem stojí na objízdné trase u Dolních Dunajovic, další v Lednici a ve Valticích.
"Na každý den máme 500 litrů burčáku, neprodáváme jen sami, ale dodáváme i dalším prodejcům," dodal Machuča. Úroda hroznů je zatím podle něj dobrá, měly dostatek vody i slunce.
To potvrzuje i předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. "V těchto dnech začínají první sběry zejména raných odrůd, jako je Solaris, Irsai nebo Muškát moravský, větší plochy se začnou sklízet v příštím týdnu. Podle mých informací má například Solaris cukernatost až 18 stupňů, hrozny jsou pěkně vyzrálé a aromatické," dodal Nyitray.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna.