Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso

Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr. Tento výrobek vyhrál i kategorii biopotravin živočišného původu. Do soutěže bylo podle organizátorů letos přihlášeno 77 zájemců, loni jich soutěžilo 142 produktů. Vítěze vybírala odborná porota. Výsledky dnes oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci v Praze.

Farma Mitrovský dvůr se svým hovězím v soutěži bodovala i v minulých letech. Její zástupce Robert Zelený dnes uvedl, že právě sušené maso letos přihlásili spíše "namátkou" a úspěch pro ně byl překvapením. Řekl, že produkt ladili dlouho a při přípravě mimo jiné odmítli použít rychlosůl. V kategorii biopotravin rostlinného původu porotu nejvíce oslovila lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku. Nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní výrobky byla kolekce bylinných čajů Květomluva od Zuzany a Radka Fryzelkových. Zlatou příčku v oblasti steakových mas, podle organizátorů po "těžkém souboji" vyhrál Jehněčí hřbet - hřebínek z Farmy Rudimov a v kategorii biovín, stejně jako loni, zvítězil Ryzlink rýnský od Marcinčáka. Tentokrát šlo o pozdní sběr 2017 z viniční trati Janův vrch. Spotřeba biopotravin v České republice předloni činila 4,43 miliardy korun, meziročně vzrostla o 33 procent. Šlo o největší nárůst za dekádu. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací lidé nejvíc nakupují biopotraviny v supermarketech a hypermarketech. Podle organizátorů soutěže roste také počet ekologických podniků, kterých je aktuálně téměř 5800.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down