Výroba téměř všech mléčných výrobků v ČR od ledna do července stoupla, u některých proti loňsku i o desetinu. Taková situace v Česku dlouho nebyla, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi. K růstu domácí výroby podle něj přispěla určitá izolace zemí v koronavirové pandemii. Zároveň upozornil na to, že pandemie přináší problémy také českým výrobcům a zpracovatelům mléka.
"Jaro bylo velice obtížné," řekl Kopáček. Firmám chyběla část zaměstnanců, kteří zůstali doma s dětmi, zbylí museli pracovat v horkých provozech v rouškách. Přesto se podle Kopáčka podařilo svézt a zpracovat veškeré české mléko. "Po celou dobu nouzového stavu byly v prodejnách plné regály čerstvých kvalitních mléčných výrobků," uvedl. Stejný úkol podle něj nejspíš producenty čeká v nejbližší době, protože se kvůli nemoci covid-19 opět zavádějí různá bezpečnostní opatření.
Dodávky mléka v ČR za prvních letošních sedm měsíců podle svazu meziročně stouply o 4,6 procenta. Zhruba stejná jako před rokem byla výroba konzumního mléka, u dalších mléčných potravin stoupla. Například smetany se vyrobilo o 11,3 procenta víc, jogurtů o 9,4 procenta, másla o 4,2 procenta. Produkce tvarohů v ČR stoupla o 12,5 procenta a přírodních sýrů o osm procent.
Spotřeba mléka a mléčných výrobků se podle Kopáčka už minulý rok zvýšila o 1,3 procenta na rekordních 249 kilogramů na osobu. "Když slyšíte ta výrobní čísla, tak je nastartováno i na dobrý výsledek letošního roku," uvedl předseda mlékárenského svazu. Podle něj bude důležité, aby Češi u českých výrobků zůstali.