Výrobci a obchodní řetězce se při úpravách složení svých výrobků soustředí především na to, jak snížit v potravinách obsah některých negativně vnímaných živin, jako jsou cukry, soli a tuky a transmastné kyseliny, snížit jejich energetickou hodnotu či jinak vylepšit nutriční složení. Tyto aktivity jsou reakcí na rostoucí zájem o zdravější potraviny, ale i na kritiku stravovacích návyků české populace navyklé na přemíru soli a cukru. Uvedla to vedoucí oddělení pro vědu, výzkum a inovace Potravinářské komory ČR Dana Gabrovská.
Výrobci toto vylepšení provádějí buď cestou reformulací nebo inovací. „I v uplynulém roce uvedli potravináři na náš trh řadu produktů s reformulovaným složením,“ sdělil ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna s tím, že na vývoji svého portfolia přitom pracují velcí i malí, lokální i nadnárodní producenti, což je pozitivní fakt i vzhledem k rostoucímu zájmu veřejnosti o zdravější stravovaní. Celý proces reformulací podle něj není ale jednoduchý, například pokud producent sníží ve výrobku obsah soli, neznamená to, že tento produkt také někdo koupí. Lidé si postupně na reformulované potraviny musí zvykat, protože jsou trochu chuťově jiné. Gabriela Bechyňská, zastupující Platformu pro reformulace, sdělila, že v oblasti reformulací to výrobci nemají jednoduché. "Technologická realizace úpravy receptury je poměrně náročný proces. Často je třeba předělat samotnou výrobní linku, což je velmi nákladné," řekla.