Soutěž Chléb roku v Pardubicích je letos bez prodejní výstavy

Národní soutěž Chléb roku se kvůli koronavirovým opatřením letos v Pardubicích koná bez účasti veřejnosti. V minulých ročnících mohli návštěvníci výsledky pekařských firem okusit díky prodejní výstavě v centru Ideon. V krajském městě se tak konalo pouze posuzování vzorků. Uvedl to výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Letos se koná 26. ročník. Vyhlášení se uskuteční výjimečně v Praze ve čtvrtek v Břevnovském klášteře. Dvacítka komisařů v pardubické potravinářské škole letos absolvovala hodnocení v rouškách. Jinak jejich práce byla stejná jako jiné ročníky. Porotci nejdřív hodnotí vzhled, pak také hledí na střídku, její pružnost, vláčnost, vůni, následně ochutnávají vzorky.
"Dnešní zákazník chce mít chléb nadýchaný, pórovitý. My, starší generace, chceme chléb hutnější, tmavší, což značí, že to jsou nejkvalitnější kvasové chleby," řekl vrchní komisař Petr Šedivý.
Podle komisařky Hany Nykodýmové má soutěž poslední roky vysokou úroveň a pekaři posílají výborné chleby. Sama má nejraději chleby pšenično-žitné. "Mám ráda klasický konzumní chléb, dobře vypečený. Pořád se dá chleby vylepšovat, musí být z dobré mouky, z dobrého kvasu," řekla Nykodýmová.
V posledních letech se po poklesu spotřeba chleba na obyvatele ČR zastavila na 40 kilogramech ročně. Nejoblíbenější zůstává klasický pšenično-žitný konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava. V období epidemie koronaviru vzrostl on-line prodej pečiva a také zájem o domácí pečení chleba.
"Je zájem spotřebitelů o kvalitní kvasových chléb, v tom vidíme mírný nárůst. Hitem je chléb se záparou, nechají se spařit obilná semínka, aby byla lépe stravitelná. Výběr chleba v České republice je vůbec nejpestřejší v celé Evropě," řekl Dřízal.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down