Pekárenský trh letos čeká pokles tržeb o desetinu. Dnes to u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže Chléb roku sdělil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Na vině je hlavně pokles kvůli koronaviru ve druhém čtvrtletí, konzumenti pečiva si jej ve větší míře pekli doma sami. Například hospodyňky před Velikonocemi více vyráběly mazance, dodal.
Za druhé čtvrtletí činil podle svazu meziroční pokles 22 procent, propad mezi třetinou až o polovinou tržeb zaznamenaly zejména malé řemeslné pekárny. "Zejména u pekáren, které dodávaly do škol, do hotelů, do různých penzionů. U střední pekáren byl propad asi o deset až 20 procent, ty mají většinou síť vlastních prodejen a u těch velkopekáren byl propad okolo pěti až osmi procent. Dodávaly do řetězců, tam ten zájem zákazníků byl," řekl Dřízal.
V létě se podle něj objem výroby do pekáren částečně vrátil. "Změnila se ale struktura zájmu zákazníků. Preferují hlavně základní chléb, rohlík, housku a pečivo – protože jsou levnější. Pekaři hlásí snížení prodejů jemného pečiva. U cukrářské výroby je ještě citelnější propad. Je vidět, že spotřebitelé začínají šetřit," doplnil.
Svaz navíc zasáhne ještě zdražení cen mouky, které ohlásili již dříve mlynáři. Více se na jejich výdělku ale odráží rostoucí náklady na platy zaměstnanců. Dřízal řekl, že pekárn sice stále fungují, jsou ale uzavřenější z hygienických důvodů, mají oddělené směny, či zvýšené náklady na roušky a dezinfekci. "Panuje nejistota do budoucna, vidíme to i u řemeslných pekáren – kde je například generační problém. Některé budou asi uzavírat provoz," dodal.