Vládní opatření uzavírající restaurace a hospody v 20:00 jsou další ranou zvláště pro malé a střední pivovary. Uvedla to výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Jak se nyní pivovary zachovají, zda například nehrozí další vylévání piva, svaz u svých členů nyní zjišťuje.
Menší pivovary jsou podle Ferencové závislé na prodeji čepovaného piva v hospodách. Větším pomáhá prodej baleného piva například v lahvích nebo ve skle. "Očekáváme další propad produkce českého piva a prohloubení ztrát pivovarského sektoru, které jen v průběhu první vlny dosáhly pěti miliard korun," dodala.
Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se po osmé hodině večerní běžně v gastronomických provozech vytvoří více než polovina tržeb a 80 procent spropitného pro personál. Už nyní podle něj byla návštěvnost v restauracích sotva poloviční, řada podniků tak bude muset zavřít. "Potřebujeme jasný a rychlý příslib vlády ohledně kompenzací - provozovatelé potřebují platit zaměstnance, nájmy a další náklady - vlastní rezervy vyčerpali už na jaře," doplnil.
Asociace představila Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 tisíc pracovních míst, uvedla.*