Cukrovar společnosti Tereos TTD v Dobrovici na Mladoboleslavsku zavedl kvůli pandemii koronaviru rozsáhlá hygienická opatření. Případné zastavení výroby kvůli rozšíření nákazy v závodě by způsobilo rozsáhlé škody, firma si tak nemůže dovolit zastavit výrobu. V letošní cukrovarnické kampani plánuje firma ve dvou svých cukrovarech vyrobit zhruba 315 tisíc tun cukru, tedy podobné množství jako v loňském roce. Uvedl to PR manažer Jakub Hradiský.
Cukrovar funguje v cukrovarnické kampani v nepřetržitém čtyřsměnném provozu. Pracovníci jednotlivých směn se mezi sebou v rámci zavedených opatření nesmí potkávat. Svá pracoviště musí lidé dezinfikovat, cukrovar zavedl takzvanou dvojí kontrolu, pracoviště vydezinfikuje jak končící, tak i začínající zaměstnanec. Všichni zaměstnanci dostávají od firmy jeden respirátor na čtyři hodiny práce, za den tak spotřebují podle své pracovní pozice dva až tři. Jednotlivá místa k sezení v jídelně jsou oddělena plexiskly, která byla nainstalována také na velín mezi jednotlivé pracovníky. "Je riziko toho, že pokud by se nám nemoc rozšířila v závodě, tak nedokážeme zpracovat cukrovou řepu, která podléhá rychlé degradaci. A my si nemůžeme dovolit závody během cukrovarnické kampaně zastavit," řekl Hradiský. Hygienická opatření stojí firmu miliony korun. "Je to samozřejmě nepříjemný vícenáklad, ale je to malá cena za to, že zachováme zdraví zaměstnanců a kontinuitu naší výroby," uvedl Hradiský. Opatření se dotýkají také externích firem, které s cukrovarem spolupracují. Už na jaře rozšířil Tereos své portfolio produktů, v dobrovickém lihovaru začal vyrábět dezinfekci Anti-Covid. Dezinfekce je určená především větším odběratelům. "Upřednostňujeme dodávky pro zdravotnická zařízení, složky integrovaného záchranného systému a podobné odběratele. Vyrobené množství se odvíjí podle poptávky," řekl Hradiský. Cukrovar letos vyrobí asi 315 tisíc tun cukru.*