Senát by měl schválit zákaz klecových chovů slepic od roku 2027

Senát by měl schválit zákaz klecových chovů slepic od roku 2027 i zvýšení pokut za týrání zvířat. Doporučil mu to jeho výbor pro životní prostředí. Na dotaz to uvedl člen výboru Lukáš Wagenknecht, který měl projednávání předlohy na starosti. Výbor podle senátora navrhl novelu o ochraně zvířat proti týrání schválit beze změn tak, jak byla přijata Poslaneckou sněmovnou. Stejné doporučení přijal i zdravotnický výbor.

Novelou se bude ve středu ještě zabývat senátní zemědělský výbor. Horní komora jako celek bude předlohu projednávat příští čtvrtek. Senátní komise pro rozvoj venkova také doporučila novelu schválit. Horní komora by podle komise měla v souladu s podobnou žádostí Sněmovny vyzvat vládu k aktivnímu prosazování zákazu klecových chovů na úrovni EU.
Zastánci zákazu argumentují tím, že nosnice v klecových chovech mají nevyhovující podmínky a jsou týrané. Odpůrci namítají, že bez celoevropského zákazu budou do Česka dovážena levná vejce zejména z Polska a Pobaltí a že zákaz tak poškodí české chovatele. Přívrženci zákazu poukazují na to, že lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a že obchodní řetězce se tomu přizpůsobují.
Novela má také zdvojnásobit až na jeden milion korun pokuty za týrání zvířat v návaznosti na zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokuta za týrání zvířat v tzv. množírnách má být stanovena na 5000 korun a 10 000 korun podle míry provinění.
Podle nových pravidel má být také zakázán prodej nebo předání psa či kočky novému majiteli na veřejném prostranství, například na parkovišti. Norma má také stanovit odškodnění majitelů zakázaných kožešinových farem, který má činit 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down