Navzdory nejistotě, zda se otevřou v dohledné době restaurace a hospody, připravují malé i střední pivovary na jihu Moravy vánoční speciály. Většina z nich potřebuje na přípravu delší čas než pro standardně nabízená piva, řekli zástupci několika oslovených pivovarů.
"Už ve čtvrtek 26. listopadu narazíme náš poslední letošní speciál PH 16 Petr Bock. Obsahuje kromě tradičního plzeňského sladu z humnové sladovny i slad mnichovský a karamelový. Zraje tři měsíce. Pivo stáčíme až těsně předtím, než jde k zákazníkovi, takže podle situace budeme plnit buďto sudy nebo lahve," uvedl majitel a hlavní sládek pivovaru Hauskrecht Petr Hauskrecht.
Největší pivovar v kraji, Starobrno patřící do skupiny Heineken, kromě tradičního vánočního balení piva pro spotřebitele připravuje také novinku sudovou. "Půjde o vůbec nejvíc hořké pivo v novodobé historii Starobrna. Jak totiž vyplynulo z našeho průzkumu, pivaři si žádají hodně hořká piva. Název nového ležáku zveřejníme v okamžiku, kdy ho usadíme ve starobrněnských hospodách," uvedl ředitel Starobrna Karel Honegr.
Slavkovský pivovar zase od příštího týdne začne prodávat nakuřovanou tmavou třináctku a na začátku prosince pak ležák s medem.
Jako každoročně připraví speciál i brněnský pivovar Moravia. "Chystáme vánoční pivo s hruškovou šťávou. Kromě chuti hrušky obsahuje i vánoční koření. Vzhledem k tomu, že šťávu odebíráme od místního výrobce, který má hruškové sady, je chuť každý rok trochu jiná, letos například méně sladká než loni," přiblížil vrchní sládek Jan Grmela.*