30.11.2020 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Barnier po pauze zamířil do Londýna, spory mezi EU a Británií trvají

Po více než týdenní pauze způsobené covidovou nákazou jednoho z vyjednávačů se opět naplno rozběhnou rozhovory mezi Evropskou unií a Británií, na něž se oběma stranám rychle krátí čas. Šéf unijního týmu Michel Barnier o víkendu vyrazil do Londýna k dalším jednáním. Trojice sporných témat blokujících možnou dohodu podle něj stále zůstává nedořešena. Podle irské televize RTE nicméně Barnier britské straně nabídne kompromis v klíčové otázce rybolovu.

Británie po 47 letech opustila evropský blok letos v lednu a od té doby se obě strany dohadují na podobě budoucích vztahů. Dospět ke kompromisu se jim však stále nedaří a přechodné období, po něž se na Británii vztahují unijní předpisy, potrvá jen do konce tohoto roku.

Barnier uvedl, že stále přetrvávají "tytéž významné rozdíly" v názorech obou stran. V podobném duchu informoval o posledním vývoji jednání mezi diplomaty členských zemí. Sdělil jim, že dosažení dohody stále není jisté, ačkoli na ni zbývají již jen dny a v tuto dobu již chtěly mít obě strany jasno. Unijní země Barnierovu vyjednávací pozici stále jednotně podporují, řada zemí však požaduje, aby Brusel posílil přípravy na případný neřízený rozchod.

V posledních týdnech sice obě strany dopracovaly společné formulace značné části mnohasetstránkového textu společné smlouvy. Spory kolem rybolovných práv, pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů však stále zůstávají otevřené.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu prohlásila, že ačkoli ve většině témat mají již obě strany připraveny obrysy možné dohody, stále není vyloučen krach jednání a rozchod bez dohody, na který je EU připravena. Podobně se o postoji své země vyjadřuje i britský premiér Boris Johnson, který má se šéfkou unijní exekutivy v nejbližších dnech probrat aktuální situaci a možný další směr jednání.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down