Podle ÚKZÚZ počty hrabošů v listopadu opět stouply

Počty hrabošů stouply v listopadu meziměsíčně o 17 procent, na jeden hektar bylo 776 aktivních východů z nor. Sdělila to mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Zemědělci jsou překvapeni, deštivé počasí by nemělo hrabošům pomáhat k rozmnožování. Letošní ztráty způsobené těmito hlodavci tak Zemědělský svaz ČR podle svého mluvčího Vladimíra Píchy odhaduje na půl miliardy korun.

U ozimých plodin aktuálně naměřené počty hrabošů odpovídají podle Krškové 3,8násobku podzimního prahu škodlivosti. "Mezi nejpostiženější kraje stále patří Středočeský a Ústecký. V Ústeckém navíc došlo k opětovnému navýšení," uvedla mluvčí. Další významnější zvýšení počtu hrabošů bylo v Královéhradeckém kraji, kde bylo 1740 aktivních východů z nor na hektar. Mírný nárůst byl také v Jihomoravském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Ani tak ale počty hrabošů nedosahují loňských hodnot, kdy podle ÚKZÚZ činily skoro dvojnásobek – 1339 aktivních nor na hektar.
"Překvapeni jsme, protože jednak měla kalamita už dávno opadnout, podle některých rádců už před rokem. Hlavně ale deštivé počasí a voda na pozemcích hrabošům moc neprospívá. Na druhou stranu mají dostatek potravy a úkryt před dravci a šelmami najdou v refugiích," řekl mluvčí svazu Pícha. Podle něj už ale zemědělci příliš aktivně škody nehlásí, protože se smířili s tím, že se se ztrátami budou muset vyrovnat sami. Současné počasí podle něj neumožňuje používání ochranných opatření včetně využití jedu na hlodavce. "Už třetí rok po sobě vstupujeme do zimního období s vysokou početností a doufáme, že konečně bude panovat počasí, které výrazně zreguluje výskyt tohoto polního škůdce," uzavřel.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down