Chovatelé skotu požadují koncepční řešení

Situace na trhu se zemědělskými komoditami byla v roce 2020 značně problematická. Jedním z nejvíce zasažených odvětví z živočišných komodit je hovězí maso. Přitom chov skotu a výroba hovězího masa patřila ještě nedávno mezi ty méně ohrožené. To již neplatí a ani vyhlídky do budoucna nejsou příliš optimistické. Uvedli to vloni v prosinci zástupci nevládních organizací v otevřeném dopise náměstku ministra zemědělství Jindřichu Fialkovi. Zároveň ministerstvo vyzvali, aby se touto situací systematicky zabývalo a společně s nevládními organizacemi a zpracovateli masa hledalo dlouhodobá koncepční řešení.

Možné rezervy spatřují zástupci nevládních organizací především v proexportní politice zaměřené na hovězí maso a u zpracovatelů v možnostech vývozu zpracovaného masa na perspektivní trhy. Ruku v ruce s tím by měla jít úprava legislativy týkající se označování hovězího masa, která by dala preference na jednoznačně dohledatelné maso označené ušním číslem zvířete. „Řešení nevidíme pouze v dotačních podporách, ale zejména ve využití tržních nástrojů, které by umožnily sektor stabilizovat a dále ho rozvíjet tak, aby z toho profitovala celá výrobní vertikála od chovatelů až po zpracovatele,“ vysvětlil ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.
Zástupci nevládních organizací v dopise uvedli, že exporty zástavového a jatečného skotu, na nichž je z velké části postaven obchod s masnými (ale i kombinovanými) plemeny, se prudce propadly, u méně intenzivních masných plemen pak velmi výrazně. Totéž platí i pro odbyt do segmentu HORECA silně postiženého provozními omezeními v důsledku vládních opatření k zamezení šíření epidemie covid-19. Nezanedbatelnou roli sehrála podle nich rovněž kauza „Kazachstán“, která významně poškodila pověst českých chovatelů. Téměř rok a půl byl totiž uplatňován zákaz pro dovoz plemenného a užitkového skotu na území Republiky Kazachstán z České republiky z důvodu nekalého jednání určitého subjektu či skupiny subjektů při vývozu skotu, pokud jde o deklarování plemenné příslušnosti a skutečného věku zvířat. „Díky společnému úsilí na české i kazašské straně se po mnoha měsících složitého vyjednávání na všech úrovních podařilo zákaz odbourat a očistit dobré jméno České republiky a našeho systému evidence,“ informoval Malát. Tento trh byl sice znovu otevřen, přesto však vlivem specifických obchodních podmínek v regionu nebude snadné znovu získat důvěru tamních zemědělců, což se projeví i při snaze o pronikání na trhy sousedních zemí. Chovatelé na sníženou poptávku a nízké výkupní ceny reagují omezením prodejů s nadějí, že se trh zotaví a ceny se alespoň přiblíží rentabilním hodnotám.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down