Kvůli koronakrizi se rozhodli Roman Koprolín a Josef Šabaka péct chleba a cukrovinky. Podle babiččina receptu upekli také první kynutou buchtu. Stejně tak pojmenovali bistro v Horní Plané. „Prvotní myšlenka přišla v první vlně uzavření provozoven. Otevřeli jsme okénko a měli jsme úspěch. Babiččiny recepty se osvědčily. Zájem mají místní i turisté, kterých je teď ale minimum, ale i místní,“ uvedli na setkání s novináři majitelé bistra, kteří pečou celou řadu výrobků, jako jsou kremrole, buchty, koláče, věnečky.
Roman Koprolín a Josef Šabaka spolu začali na Lipně podnikat před více než třemi lety, kdy začali provozovat penzion Rak v Černé v Pošumaví. Loni na jaře ho ale kvůli koronaviru museli dočasně zavřít, zrušili všechny pobyty od března do června. „Ztráta byla velká, neboť jsme přišli o Velikonoce a květnové svátky, které jsou pro nás na jaro stěžejní,“ řekl Koprolín, který má na starosti prodej i zásobování. Připomněli, že penzion nyní funguje jako výrobna. Pro místní je to důležitá služba, loni zanikla tamní pekárna. Při jarní vlně koronaviru se rozhodli, že je potřeba získat zákazníky i přes to, že nelze ubytovávat, tak začali péct. Nejdřív chléb, buchty a zákusky. "Udělali jsme letáčky, které jsme rozvezli po okolních městech a obcích. Sklidilo to úspěch, první víkend jsme vyprodali zásoby," popsal Koprolín. Přidávali další výrobky podle poptávky, až vznikla myšlenka, že si zařídí prostor, kde bude možné prodávat celý rok. Domluvili se se starostou Horní Plané Jiřím Hůlkou a loni 24. listopadu otevřeli bistro na náměstí. „Obdivuji všechny, kteří mají na náměstí otevřené okénko. Jsou čtyři. Je to v této době docela hrdinství,“ řekl Hůlka.