09.03.2021 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vína z loňských hroznů by měla mít výrazné aroma

Slibný ročník s výrazným aroma zraje podle členů Vinařské unie ve sklepích na jihu Moravy. Chuť, aroma i barvu vína, které teprve vzniká, kontrolují vinaři pravidelně i v současnosti. Jak unie informovala v tiskové zprávě, víno budou vinaři brzy stáčet do lahví.

"Zatím se nám jeví jako velmi zajímavá aromatická vína z odrůd Sauvignon, Pálava, Muškát moravský a Tramín červený. Pinotové odrůdy jsou letos lehčího stylu s krásnou kyselinkou, vhodné i k delšímu školení na kvasnicích v nerezových nádobách a starších sudech," konstatoval ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda. Podle ředitelky vinařství Blatel Ivy Šantavé budou letošní vína o něco lehčí než předchozí dva ročníky, budou mít ale výraznější aroma a budou svěží a šťavnatá. Podobně hodnotí vývoj vín ve sklepích i další vinaři. "Vína jsou krásně aromatická, jak z pohledu intenzity, tak pestrosti vůní. Právě chladnější počasí na podzim vždycky výrazně obohatí moravská vína. Červená vína budou krásně kořenitá a bude pro vinaře velká výzva, jak se jim podaří tento potenciál využít," uvedl ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný. Víno ve sklepích v současnosti zraje, takzvaně se školí. Už na podzim si ale vinaři pochvalovali, že průběh počasí byl pro hrozny velmi příznivý. Nyní, když skončil zimní řez ve vinohradech, se připravují na výsadbu i kultivaci vinic.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down