26.03.2021 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Požárů od vypalování jarní trávy přibývá, hasiči před nimi varují

Hasiči varují před vypalováním trávy a pálením přírodního odpadu při jarním úklidu zahrad. Plošné vypalování trávy a porostů sice zakazují tři zákony, přesto požárů, které způsobí, na jaře přibývá. Loni od 1. dubna do 31. května hasiči likvidovali 812 požárů, které se rozšířily od zakládání ohně v přírodě a vypalování trávy. Meziročně jich bylo o zhruba 130 více a proti roku 2018 o téměř 330 více. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí hasičů Nicole Studená.

"Pro hasiče je jaro obdobím, kdy vyjíždějí k většímu množství požárů v přírodním prostředí. Někdy je to ještě častěji než v létě," uvedla mluvčí a zdůraznila, že přírodní materiál po úklidu zahrad lze pálit, ale za dodržení vícero podmínek.
Za celý loňský rok hasiči evidují 1934 požárů přírodních porostů, které způsobilo mimo jiné vypalování trávy. Dva lidé při nich zemřeli. Dvě oběti si vyžádaly obdobné požáry i v roce 2019, kdy hasiči vyjeli k 1968 požárům v přírodě.
Plošné vypalování trávy zakazují zákony o požární ochraně, o ochraně přírody a krajiny a o myslivosti. Nicméně po úklidu zahrady je spalovaní trávy či klestí za dodržení stanovených podmínek a pravidel možné. Podle hasičů je mimo jiné nutné, aby hromada klestí byla tak velká, aby shořela v době, kdy je na místě dozor. Místo pro pálení musí být izolováno od hořlavých materiálů a musí být dostatečně daleko od obytných nebo hospodářských objektů. Při náhlém zhoršení počasí nebo silném větru je nutné oheň ihned uhasit a dohlížet na něj musí lidé starší 18 let, připomněli hasiči.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down