Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začne proti loňsku později, důvodem je studená zima. Sklízení má společnost Český chřest zahájit v nejbližších týdnech, minulý rok to bylo na začátku dubna. Záležet bude na počasí. Sezonní pracovníky má firma předběžně zajištěné, loni se v důsledku pandemie potýkala s jejich nedostatkem. Preventivní opatření proti šíření koronaviru včetně testování pracovníků znamenají významný růst nákladů. Uvedl to Jan Charvát ze společnosti Český chřest.
Společnost vytvoří omezené pracovní skupiny, které se nebudou potkávat, zcela oddělené budou zpracování, sklizeň i expedice. "Samozřejmostí je používání ochranných prostředků, dezinfekce a zvýšené sanitace všech provozů, stejně jako testování na covid," uvedl Charvát. Podle něj letos také rostly další náklady, například cena sazenic chřestu. V Hostíně a okolí budou pracovníci sklízet chřest z 200 hektarů, poměr produkce má podle Charváta činit 60 procent zeleného chřestu a 40 procent bílého chřestu. Jaká část půjde na export, zatím podle něj není jasné. Vývoz ovlivní především situace gastroprovozů a trhů, které jsou v řadě evropských zemí uzavřené v rámci opatření bránících šíření covidu. "Na druhou stranu registrujeme každým rokem větší zájem supermarketů u nás i ze zahraničí," uvedl Charvát. Doplnil, že doufá, že český chřest bude letos k dostání ve všech tuzemských supermarketech. Obecně podle něj stále více lidí, především mladší generace, vyhledává kvalitní a zdravé potraviny. "Nárůst je celkově rok od roku větší, například ve Velké Británii se spotřeba chřestu za posledních sedm let zvedla řádově o stovky procent a podobný vývoj lze sledovat i v jiných zemích světa," řekl Charvát.*