Z potravin v obchodech letos od začátku roku nejvíce zdražily papriky, dále mrkev a česnek. Za kilogram paprik zákazníci v březnu zaplatili průměrně téměř 75 korun, zatímco v lednu necelých 60 korun. Zlevnila naopak rajčata a brokolice, v poklesu pokračovaly i ceny vepřového. Cena kostky másla klesla letos ke 33 korunám, kde byla naposledy v červnu 2016. Vyplývá to z údajů, které poskytl Český statistický úřad.
Růst cen paprik po zimě je podle dat ČSÚ tradiční. Maxima dosahuje obvykle v květnu, v posledních dvou letech to bylo přes 90 korun za kilogram, v květnu 2015 dokonce přes 100 korun. Jde o průměrné ceny, v obchodech se nyní třeba červené papriky prodávají i kolem 130 korun za kilogram.
Kromě paprik platili lidé v obchodech více také za mrkev, která zdražila z lednových 20,57 Kč za kilogram na březnových 23,28 Kč/kg. Loni v březnu stála méně než 20 korun. Výrazně stoupá i cena česneku. Loni v březnu za něj spotřebitelé platili v průměru zhruba 130 korun za kilogram, letos v březnu už přes 172 korun. Jen od ledna do března česnek na kilogramu podražil o více než 13 korun.
Výkyvy cen ovoce a zeleniny jsou podle ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslava Koberny před novou sklizní obvyklé zejména u komodit, jejichž dlouhodobé skladování je obtížné. U vysokých cen paprik jsou důvodem problémy s dostupností. "Je hodně studené jaro, papriky nestačí dozrát, produkce z jarních sklizní například ve Španělsku, Itálii a možná i v severní Africe se opozdila,“ řekl.*