Světové ceny potravin se v dubnu jedenáctý měsíc za sebou zvýšily a jejich index se vyšplhal na nejvyšší úroveň od května 2014. Za růstem stálo zejména zdražování cukru, ceny se však zvyšovaly i ve všech ostatních sledovaných kategoriích. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se zvýšil na 120,9 bodu ze zpřesněné březnové hodnoty 118,9 bodu.
Dílčí index cen cukru meziměsíčně vzrostl o 3,9 procenta a meziročně se zvýšil téměř o 60 procent. Za jeho meziměsíčním růstem stály obavy z omezených dodávek v důsledku pomalého postupu sklizně v Brazílii a v důsledku škod, které způsobil mráz ve Francii.
Index cen obilovin se meziměsíčně zvýšil o 1,2 procenta, stejný nárůst vykázal rovněž index pro mléčné výrobky. Index cen masa vzrostl o 1,7 procenta a index cen rostlinných olejů se zvýšil o 1,8 procenta, uvedla agentura Reuters.*