Pelhřimovská Květinová farma v javorové aleji je dodavatelem květin pro gastronomii. Už pět let se také věnuje propagaci přírodě blízkého hospodaření. Konají se v ní dětské příměstské tábory i akce pro veřejnost. Lidem se otevřela v rámci uplynulého Víkendu otevřených zahrad.
Jedlé květiny jsou v posledních letech v gastronomii trendem. Pelhřimovská farma, která patří pod společnost Ekoimpex Vysočina, s. r. o., našla první odběratele v Praze. Protože pěstitelů jedlých květin není mnoho, nebylo v době před covidovou pandemií příliš složité odběratele získat, řekla Hana Neckářová, jednatelka společnosti Ekoimpex Vysočina. "Měli jsme to štěstí, že ti, se kterými jsme začínali, byly dámy, které měly v Praze cateringovou firmu a pocházejí tady odtud z blízké vesnice. Už dřív k nám jezdily nakupovat květiny," řekla Neckářová. S jedlými květinami se při výrobě musí zacházet stejně důsledně jako s jinými potravinami. "Podléhá to potravinářskému zákonu se vším všudy, musíte znát původ, musíte vědět, čím to bylo ošetřované, jak to rostlo, v čem to rostlo, musíte mít provoz na to speciálně upravený, musíte mít speciální oblečení," řekla Neckářová. Ekoimpex Vysočina se zaměřuje především na návrhy a realizace sadových úprav. Květinová farma je pro majitele spíš jen zálibou. Vedle jedlých květin a pořádání vzdělávacích akcí se farma věnuje také pěstování a sušení bylin pro společnost vyrábějící čaje. Všechna produkce je certifikovaná v biokvalitě. Farma má asi dva hektary, intenzivně ale pro produkci obhospodařuje asi 2000 čtverečních metrů a na 240 čtverečních metrech pěstuje květiny ve fóliovníku.*
O tom, že se jedí květiny, jsem už slyšela, ale že bych si někde na louce utrhla pampelišku nebo sedmikrásku a snědla ji, tak to opravdu ne 😀 . Květiny mám ráda, často si je kupuji do vázy, ale pohled na ně mi bohatě stačí 🙂 . Vloni v zimě jsem začala využívat možnost rozvoz květin u https://www.fleurop.cz/rozvoz-kvetin-ceska-republika , takže mi je přivezou až ke dveřím 🙂 .