Izraelská společnost Future Meat Technologies otevřela závod, který je podle ní prvním průmyslovým závodem na výrobu buněčného masa na světě. Závod má být schopen vyprodukovat 500 kilogramů umělého masa denně, informovala agentura Bloomberg.
Firma uvedla, že nyní jedná s americkými regulačními úřady a ráda by začala do konce příštího roku nabízet své maso restauracím v USA.
Future Meat je jednou z firem, které chtějí nahradit kurníky, chlévy a jatka bioreaktory, které budou vyrábět maso na buněčné bázi. V odvětví umělého masa, kdy se místo porážky zvířat vypěstuje maso laboratorně pomoci zvířecích buněk, nyní působí nejméně 75 společností. V rámci pilotního programu s cílem přenést technologii výroby masa z laboratoře se firma Eat Just stala první, která prodává kuřecí maso vypěstované z buněk v restauraci v Singapuru.
Od prvních prototypů výroby umělého masa se firmám podařilo snížit náklady na výrobu o 99 procent, a pokud si spotřebitelé tyto produkty oblíbí, mohla by hodnota trhu s umělým masem podle odhadu konzultační společnosti McKinsey & Co do roku 2030 činit 25 miliard USD (532,7 miliardy Kč). Aby však mohlo umělé maso konkurovat konvenčnímu masu, je potřeba náklady ještě více snížit.
"Od samého začátku jsme se soustředili hlavně na rozšiřování výroby a snižování nákladů, abychom měli komerčně životaschopný produkt," poznamenal ředitel Future Meat Rom Kšuk. Firma získala 43 milionů USD od investorů, mezi kterými jsou firmy Tyson Foods, Archer-Daniels-Midland a S2G Ventures, a tvrdí, že má nejlevnější kuřecí prsa vyrobená laboratorně. Podařilo se jí snížit cenu na čtyři dolary (přes 82 Kč) za 100 gramů, což je zlomek původní ceny. Do konce roku 2022 plánuje tuto cenu snížit o polovinu, dodal Kšuk.*