Nejlepší ekofarmou jsou Eko sady Komňa

Ocenění pro nejlepší statek hospodařící v režimu ekologického zemědělství letos získaly Eko sady Komňa na Uherskohradišťsku. Zaměřují se především na pěstování a zpracování švestek a dalšího ovoce. Ocenění Nejlepší ekofarma roku převzali zástupci tohoto rodinného podniku slavnostně v rámci „dne otevřených sadů“, který se koná 12. června.

Sady zaujímají téměř devět hektarů v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Majitel David Ryšavý je se svou rodinou založil v roce 2005. První sad o 300 stromech postupně doplnil o 3000 slivoní. Vedle nich pěstuje však i jabloně a hrušně.
Farma přitom od svého začátku funguje v režimu ekologického zemědělství. „Zvolili jsme rezistentní odrůdy, které jsou povolené v ekologickém zemědělství a doporučené, aby nebylo potřeba mnoho dalších vstupů. Ale hlavně jsme se zaměřili na podpoření přirozené biologické ochrany,“ uvedl Ryšavý a poukázal na to, že kolem sadů je 30 budek pro ptáky, bidla pro dravce, hadovníky, ježkovníky. „Na krajích sadů necháváme vyšší trávu, aby se tam mohli schovávat zajíci. To nám potom usnadňuje to, že se nemusíme starat, jestli tam zrovna jsou nějací škůdci, protože víme, že ptáci a organismy nám s tím pomůžou a zlikvidují škůdce,“ doplnil Ryšavý. V Eko sadech Komňa letos očekávají dobrou úrodu švestek, která by mohla předčit tu loňskou. V minulém roce jich sklidili přes 40 tun. Z toho více než deset tun zpracovali, usušili nebo vyrobili povidla. Vedle toho však vyrábějí i další bio produkty, jako je například jablečný mošt, či sušené hrušky. Ryšavý poznamenal, že jarní mrazíky stromy neohrozily, protože v době jejich výskytu slivoně ještě nekvetly. Problémy nezpůsobil ani studený květen. „Úroda letos vypadá dobře. Kvetlo to později, takže mrazíky to nestihly v květu. Uvidíme, jestli třeba ještě nějaké kroupy, nebo sucho ještě může přijít, nemusí být dost deště. Takže to ještě pořád není vyhrané, ale zatím je to na dobré cestě. Letos myslím, že by to mohlo být lepší než loni,“ míní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down