Zlínský kraj rozdělí peníze pro vlastníky luk v chráněných oblastech

Zlínský kraj rozdělí mezi vlastníky luk v chráněných oblastech přes 729 tisíc korun. Majitelé nebo nájemci peníze využijí k údržbě 31 pozemků. Poskytnutí příspěvku schválili krajští radní. Sdělila to mluvčí hejtmanství Soňa Ličková.

"Finance jsou určené na posečení louky včetně odstranění sena, dále na instalaci pachových repelentů proti poškození území a okusu zvěře," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která zodpovídá za oblasti životního prostředí, zemědělství a venkova. Kraje mají ze zákona povinnost zajistit péči o zvláště chráněná území. Mohou uzavírat písemné dohody s vlastníky či nájemci pozemků provádějícími údržbu a poskytnout jim finanční příspěvek. Výše finančního příspěvku je ovlivněna pracností údržby, tedy velikostí udržované plochy, použitou technologií při likvidaci trávy nebo sena, množstvím a velikostí likvidovaných dřevin, členitostí terénu a podobně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down