Rodinná farma Škodovi, která hospodaří v Odunci u Hrotovic, své mladé vykrmené býky poráží na vlastních jatkách, hovězí maso tam pak nechává zrát i měsíc. Objednávky pravidelně rozváží k zákazníkům nejen na Třebíčsku, ale i v Brně, na Jihlavsku a na Znojemsku, zásobuje také restaurace. Uvedl to farmář Vítězslav Škoda. Vyzrálé maso Škodových je od června mezi certifikovanými výrobky se značkou Vysočina regionální produkt.
Obilí a další plodiny pěstuje farma na 500 hektarech půdy. Ve stáji může vykrmovat až 140 býků. Chová bezrohé masné plemeno skotu aberdeen angus, které má ve svalovině vyšší obsah tuku. "Tuk je nositelem chuti a je to lepší pro zrání masa," řekl Škoda. Dodal, že u hovězího masa má zrání trvat minimálně dva týdny, aby bylo křehké. Zráním hovězího masa se farma zabývá tři roky. Odrostlá telata nakupuje od chovatelů, kteří mají dobytek na pastvinách třeba na Šumavě. Býčky vykrmuje přibližně rok, poráží je na rodinných jatkách v Hrotovicích. Maso tam pak zraje měsíc zavěšené v chladicím boxu, při odpovídajícím proudění a vlhkosti vzduchu a při teplotě okolo bodu mrazu. Maso prodávají Škodovi prostřednictvím svého e-shopu, lidé pro něj chodí i na farmu. Objednat si mohou třeba maso připravené na steaky tak, že ho stačí už jen dát na gril. U vchodu na farmu chtějí podnikatelé na podzim udělat prodejnu s malým bistrem, kvůli růstu poptávky plánují, že rozšíří stáj a mají i další záměry. "Uvidíme. Člověk má zůstat při zemi, aby to fungovalo. Ale pokud bude prostor, budeme vymýšlet nové produkty," řekl Vítězslav Škoda. Rodina hospodařila už před kolektivizací zemědělství, ke svému majetku se znovu dostala v roce 1992. Devětadvacetiletého farmáře práce baví. Na venkově vidí i svou budoucnost. "Zemědělství se dá dělat dobře a lidé vždycky budou jíst. Je potřeba se o tu půdu pořádně starat," uvedl. Díky chovu skotu na slaměné podestýlce má farma pro svá pole potřebné organické hnojivo.*
Farmu Škodů na Třebíčsku znám moc dobře. Vždyť právě v Hrotovicích bydlíme. Koupit si od nich pár plátků masa je náš každodenní chleba. Víme, co vaříme a hlavně, odkud se to maso bere. Pro všechny kuchařky přikládám návod z https://napovime.cz/navod/jak-dlouho-varit-uzene-maso/ na to jak zavařit uzené maso. Mějte se famfárově vážení.