Stovku obědů dnes z vybraných pražských jídelen převezli dobrovolníci do několika charit. Happening iniciativy Zachraň jídlo má upozornit na potíže, které v Česku provázejí darování hotových nevydaných jídel. Zástupci iniciativy to uvedli na tiskové konferenci. Iniciativa chce v budoucnu připravit metodiku pro usnadnění darování a letos na podzim spustit pilotní projekt rozvozu.
"Rozhodli jsme se, že chceme převézt sto obědů, které se nevydaly v jídelnách, do pěti charit po celé Praze. Usilujeme o to, aby se méně plýtvalo jídlem, chceme aby bylo jednodušší darování hotových pokrmů z jídelen," sdělila za iniciativu Anna Strejcová.
Cílem projektu je snížit plýtvání jídlem a zároveň pomoci charitám, které ušetří za jídlo pro potřebné. Strejcová připomněla výsledky průzkumu, podle kterého na jednu jídelnu v Česku připadá 45 kilogramů potravinového odpadu a ztrát denně. Zhruba 14 procent z toho podle Strejcové tvoří v kuchyni nevydané jídlo. "Což v celkovém množství dělá asi 3800 tun jídla za rok," podotkla.
Podle projektové manažerky Zachraň jídlo Denisy Rybářové právní rešerše iniciativy identifikovala konkrétní komplikace v darování jídla z podnikových a školních jídelen. Vedle zmíněných hygienických norem Rybářová zmínila, že chybí jasné zákonné stanovisko ohledně platby daně z přidané hodnoty. U jídla ze školních jídelen je pak potíž, že ty podle pravidel pro příspěvkové organizace nemohou darovat. Zbývá tak možnost, že by si jídlo charity odkoupily za zbytkovou cenu.*