27.09.2021 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sady Nebílovy sklidí letos méně jablek než loni

Sady Nebílovy ze zemědělské skupiny Lukrena z jižního Plzeňska sklidí letos kolem 300 tun jablek, asi o sto tun méně než loni. I přes nižší sklizeň budou mít sady dostatek ovoce pro své regionální zákazníky, kteří se sem naučili pro jablka, mošty či sušené ovoce jezdit. Uvedla to vedoucí sadů Jana Zikmundová. Sady na uplynulou neděli připravily 12. ročník oblíbených Slavností jablek, na které zavítalo kolem 6000 až 6500 lidí, jiné roky je to 4500 návštěvníků za den. Slavnosti byly spojené s vyhlašováním soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

"Odhadujeme, že budeme mít někde kolem 300 tun jablek, protože přece jenom nás ovlivnil mráz a chladný nástup jara," uvedla Zikmundová. Sady pěstují kolem 11 odrůd jablek, sklizeň bude pokračovat v říjnu. Vedoucí sadu počítá s tím, že veškerou sklizeň sady prodají vlastními silami. Asi třetina sklizených jablek, která se nehodí k přímému prodeji, se zpracuje na mošty a na sušené ovoce. "Loni jsme sklidili kolem 400 tun a prakticky všechno jsme prodali tady, nebyli jsme závislí na žádném velkoodběrateli nebo marketu. Dá se říci, že jak všem koronakrize ublížila, tak nám pomohla. Lidé jezdili pro čerstvé ovoce, byli rádi, že máme otevřeno a že mají dennodenní přísun čerstvého ovoce a moštu," doplnila Zikmundová. Sady mají na 48 hektarech jablka, švestky, třešně a hrušky. Pěstují i borůvky a nově vysázely i jahody. Nejoblíbenějšími odrůdami jablek jsou u zákazníků podle Zikmundové Rubín, Rubinola a Šampion. Součástí rodinného dne byl kromě ukázek jablkového vaření nebo soutěže o nejlepší jablečný moučník také prodej regionálních potravin a vyhlášení letošních nejlepších regionálních potravin kraje. O titul Regionální se ucházelo 130 produktů od 37 výrobců. Hodnotitelská komise vybrala vítěze soutěže v devíti kategoriích. Zvítězil například k opékání na ohni nebo grilu vhodný Žiheláček se sýrem, šumavský Lesní špek - dřevorubecký bok speciál, sýr z kozího mléka Kozobylík, švestky s karamelem, Anežčin rakytníkový koncentrát v medu nebo v Českém lese vyrobená Kolowratova limonáda.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down