V odborné soutěži, která je součástí Mlékárenského dne v Přibyslavi, letos vedle velkých zpracovatelů mléka bodovaly faremní mlékárny. Jubilejní 30. přehlídky mléčných výrobků se zúčastnilo 23 mlékáren z Vysočiny a dalších krajů. Do soutěže přihlásily 69 výrobků, zatím nejvyšší počet.
Pochoutky byly hodnocené ve čtyřech kategoriích. Nejvíc bodů dostaly výrobky Polabských mlékáren z Poděbrad, Dvorského statku Olešenka, Farmy Bezděkov a mlékárny Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, která má závod v Hesově u Přibyslavi. Lidé mohou soutěžní sýry, dezerty, pomazánky nebo mléčné nápoje ochutnat během sobotní přehlídky, svým hlasem mohou rozhodnout diváckou soutěž o nejlepší expozici mléčných výrobků.
Odborná komise vedená Jiřím Štětinou z Vysoké školy chemicko-technologické posuzovala chuť a vůni mléčných výrobků, jejich vzhled a konzistenci, obal a inovativnost. Kvůli vysokému počtu vzorků se hodnotitelé rozdělili na dva tříčlenné týmy, řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád. Dvorský statek z Olešenky u Přibyslavi vyhrál s čerstvým kozím sýrem ochuceným provensálským kořením nejobsazenější kategorii čerstvých a tvarohových sýrů, tvarohů a pomazánek, v níž bylo hodnoceno 23 výrobků. "Je to díky práci celé rodiny, všichni se do toho snažíme dávat maximum," sdělila sýrařka Věra Dvorská. Farma se stará o 130 koz, z nichž dojí 80. Mlékárnu má od roku 2010. Tvarohová pochoutka s pistáciemi a malinami Farmy Bezděkov dostala nejvíc bodů mezi dezerty a sladkými pomazánkami. Tato farma zpracovává kravské mléko z vlastního chovu šestým rokem. Polabské mlékárny vyhrály kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků s dipem ochuceným paprikami. Sedlčanský Hermelín mlékárny Savencia získal nejlepší hodnocení mezi přírodními zrajícími sýry. Vloni přihlásily mlékárny do soutěže 36 výrobků a o rok dřív jich odborná komise v Přibyslavi posuzovala 45.