Špačky od dozrávajících hroznů ve vinohradech odhánějí i laserové plašiče

Výčet možností, jak ochránit dozrávající hrozny ve vinohradech před hejny špačků, se rozšířil o laserové plašiče. Loni se technologická novinka objevila poprvé, letos zájem o ni rychle stoupá. Společnost BS vinařské potřeby o tom informovala v tiskové zprávě.

"Toto zařízení má velmi blízko k průmyslové kameře. V nepravidelných intervalech vysílá světelný paprsek, který je dobře viditelný i za slunečného počasí. Ptáci vnímají pohybující se zelené laserové světlo jako predátora a opouštějí oblast okamžitě, jakmile paprsek prochází. Na rozdíl od akustických plašičů je provoz naprosto tichý," uvedl za BS vinařské potřeby Václav Frolich.

V době dozrávání hroznů představují hejna špačků pro vinaře velkou hrozbu. Ptáci žerou pouze zralé hrozny a za několik minut jsou schopni zlikvidovat úrodu ve velké části vinohradu.

Vinaři se snaží jejich náletům bránit nejčastěji plynovými děly, i dalšími rušivými zvuky, například přehráváním hlasů dravců z reproduktorů. Některé vinohrady na jihu Moravy hlídají myslivci, jiné sokolník.

Loni poprvé laserové plašiče otestovalo B/V vinařství z Ratíškovic. "Loni jsme vyzkoušeli dva a osvědčily se, letos jsme koupili dalších pět, což pokryje většinu ze 60 hektarů našich vinohradů," uvedl Jiří Rejfíř z B/V vinařství.

Jde o jeden z nákladnějších způsobů ochrany před špačky, cena jde do statisíců. Majitelé vinařství ale oceňují, že na rozdíl od plynových děl neruší lidi žijící v okolí vinohradů a není také personálně náročné jako obsazení vinic hlídkami.

Plašiče mohou vinaři ovládat pomocí aplikace v mobilním telefonu, přístroj ale funguje automaticky bez nutnosti obsluhy člověkem.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down