Potravinářská skupina Nestlé na trh uvádí rostlinné náhražky vajec a krevet. Výrobky se chuťové i nutričně blíží svým předlohám, tvrdí švýcarská společnost, která tak rozšířila svou nabídku na rychle rostoucím trhu s veganskými produkty. Informovala o tom agentura Reuters.
Náhrada vajec, která se v Evropě označuje Garden Gourmet vEGGie, obsahuje sójové bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Jde připravit jako míchaná vejce i jako omeleta a lze ji přidat do koláčů nebo sušenek. Veganské krevety s názvem Vrimp navazují na náhražku tuňáka, kterou švýcarská skupina nabídla loni.
Generální ředitel Mark Schneider uvedl, že veganské výrobky jako rostlinné hamburgery či klobásy vykazují dvouciferný růst tržeb. "Není to omezeno na jednu věkovou nebo demografickou skupinu," řekl novinářům. Tyto produkty podle něj začínají být všeobecně ve velkém přijímány.
"Chceme se co nejvíce přiblížit živočišné verzi, protože pak je pro lidi mnohem snazší přejít na tento typ výrobků," konstatoval technologický šéf Nestlé Stefan Palzer. Oba výrobky budou zpočátku v omezené míře uvedeny na některé evropské trhy, například ve Švýcarsku.
Společnost Nestlé uvedla své první hamburgery na rostlinné bázi na trh v roce 2019, tedy zhruba o tři roky později než američtí průkopníci v oboru, firmy Beyond Meat a Impossible Foods.*