O moštování v nové mšenské moštárně je zájem, zákazníky zaujala i možnost výkupu jablek. Lidé sem míří nejen z blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších částí regionu. Podnik čeká další rozvoj, zaměří se například na výrobu marmelád z lokálních produktů či cider. Za moštárnu, která spustila provoz v září, to řekl Jiří Guttenberg.
Pěstování jablek má podle Guttenberga v regionu tradici, ke které se její provozovatelé chtěli vrátit. Zároveň jim je blízký ekologický způsob hospodaření. Nyní mají šest hektarů vlastních sadů a další čtyři hektary plánují osázet. Moštárna by měla postupně rozšiřovat své pole působnosti, v zimě chce zpracovávat citrusové plody, ale především se hodlá podle majitelů zaměřit na regionální produkci. "Hlavně chceme nakupovat ovoce na marmelády tady z Kokořínska," uvedl Guttenberg.
Zákazníci si zde mohou nechat udělat mošt z donesených jablek nebo zakoupit ten z místní produkce. Nechybí ani možnost pasterace. Podnik také jablka vykupuje, a to za čtyři koruny kilogram jablek.
Mošt ve Mšeně stáčí do skleněných lahví nebo do třílitrových takzvaných bag-in-boxů, které jsou podle Guttenberga k přírodě šetrnější i nejpraktičtější. Právě o tento typ balení je vysoký zájem.*