Pivovar Samson v Českých Budějovicích, který patří do belgicko-brazilské společnosti AB InBev (ABI), zdražil od 1. listopadu půllitr sudového piva o korunu. O zdražení lahvového vyjednává s řetězci. Pivovar tak reaguje na rostoucí ceny vstupů, řekl na dotaz ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský. Některé restaurace zdražily točený Samson o tři koruny na 30 Kč.
Náklady Samsonu stouply meziročně od pěti po několik desítek procent, podle druhu komodity. Zdražením reaguje Samson na to, že vzrostly ceny prakticky všech nákladových položek. "O několik desítek procent narostla cena elektřiny, skokově narostly ceny přepravy, zdražily základní suroviny včetně kvalitního českého sladu. Bezprecedentně rostou ceny obalových materiálů," uvedl ředitel.
Rostou i náklady na údržbu technologií. Na trhu podle ředitele navíc chybí dostatek materiálu pro výrobu palet či nerezových zařízení. "Inflace pak tlačí na nárůst ceny práce," doplnil Dřevikovský.
Na podzim zvedly ceny i jiné pivovary. Plzeňský Prazdroj zdražil od října pivo v průměru o tři procenta. Dotklo se to většiny produktů, v průměru šlo o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týkalo také čepovaných piv. Pivovary Staropramen, které jsou druhým největším producentem piva v ČR, zdražovaly vybraná sudová a tanková piva v průměru o 2,9 procenta. Budějovický Budvar letos postupně zdražuje exportním zákazníkům. Zdražit bude muset i v ČR, zatím řeší, o kolik to bude, řekl v říjnu ředitel Budvaru Petr Dvořák.*