Podpora zpracovatelského potravinářského průmyslu je nedostatečná, peníze z dotací šly hlavně zemědělcům, potravinářům jen jednotky procent. Sdělil to ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.
Například z pěti miliard Kč v národních dotacích na letošní rok mohli podle Koberny zpracovatelé získat 14 procent celkového objemu. V evropském rozvojovém programu podle něj šlo o 6,8 procenta z celkem 122 miliard korun za poslední programové období.
"Podpora zpracovatelského průmyslu stále není dostatečná a neumožňuje dosažení srovnatelné konkurenceschopnosti s konkurenty z ostatních členských zemí," dodal Koberna.
Stát dlouhodobě deklaruje podporu produktům s vyšší přidanou hodnotou. Podle Koberny by ale měla být podpora větší. "Například v produkci mléka vyvážíme skoro 25 procent suroviny a dovážíme zpět hotové výrobky, možná právě z české suroviny. Takže z národních zdrojů podporujeme chov krav a výrobu mléka a vytvořená přidaná hodnota při zpracování zůstává mimo Českou republiku, a to není dobře," uvedla komora.
Komora se obává, že pokud se nebude dostatečně investovat do nových trendů, bude se množství zahraničních potravin na českých pultech zvyšovat. "Nedává smysl vyvážet živá zvířata a dovážet maso, vyvážet mléko a dovážet sýry a jogurty, vyvážet obiloviny a dovážet pekařské a další výrobky z obilovin. Vyvážíme komodity, a dovážíme výrobky, které dokážeme, a mnohdy kvalitněji, vyrobit sami. Místo českých potravin tak čeští spotřebitelé nakupují výrobky ze zahraničí, ale z české suroviny," doplnila prezidentka komory Dana Večeřová.*