Se suchem na jihu Moravy by mohla pomoci voda z opuštěných dolů

V boji se suchem v Jihomoravském kraji by v budoucnu mohla pomoci podzemní voda z opuštěných dolů především na Hodonínsku, ale i na Brněnsku. Kraj si nechal k této věci zpracovat analýzu. Na tiskové online konferenci to dnes řekli náměstek hejtmana Jan Zámečník a zpracovatelé analýzy.

Jihomoravský kraj je z pohledu dopadů klimatických změn jeden z nejpostiženějších v republice. Po ukončení těžby lignitu na Hodonínsku a černého uhlí v Rosicko-oslavanské uhelné pánvi se ale v dolech hromadí značné množství nevyužité podzemní vody. Analýza měla v první řadě vytipovat místa, kde by bylo vhodné vodu čerpat, případně jaký a kde by o to byl zájem.

"Zajistit dostatek vody pro všechny je naší prioritou. Nechali jsme si proto udělat rešerši, abychom získali představu o našich aktuálních možnostech. Dopady dlouhotrvajícího sucha jsou u nás markantní. Ovlivňuje nejen zemědělství a stav životního prostředí, ale také rozvoj obcí nebo investiční výstavbu," uvedl Zámečník.

Dostatek vhodných míst pro využití vody nabízí podle kraje především lignitová pánev. O čerpání důlní či podzemní vody jde podle Zámečníka uvažovat u 12 bývalých hlavních dolů, také u sedmi existujících čerpacích či pozorovacích vrtů a zhruba třicítky průzkumných a těžebních sond společnosti MND určených k likvidaci.

Kraj podle Zámečníka doufá, že půjdou zprovoznit třeba nějaká závlahová místa na napojení například do závlah pro vinohrady nebo zemědělství. Další oblasti, kde by se podle něj daly tyto vody využít, jsou například požární cvičení nebo pro závlahu fotbalových a jiných hřišť, kde se dosud používá pitná voda.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down