19.12.2021 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tranzistor je drobnost, bez které by byl svět úplně jiný

Tranzistor se řadí mezi polovodičové elektrosoučástky, které mohou mít i opravdu minimální rozměry, ale zvládnou opravdu hodně. Díky tranzistorům je totiž možné za pomoci malého elektrického proudu ovládat proud mnohem větší, a navíc tvoří základ všech zesilovačů.

Za typický příklad, který demonstruje funkci tranzistoru, je možné považovat zvukovou techniku. Právě díky tranzistoru je totiž možné, tiše promluvit do mikrofonu, a přitom ozvučit plnou halu lidí. Tranzistor se pak typicky používá do stmívačů i vlastních žárovek.

Jak tato „zázračná“ součástka vypadá?

Klasický bipolární tranzistor vám může svým vzhledem připomínat vidličku se třemi hroty. Jedním je kolektor, druhým báze a třetím emitor. V hlavové části bipolárního tranzistoru byste pak našli buďto dvě anody a jednu katodu, případně naopak. Podle toho jsou pak také tranzistory označovány dle svých přechodů jako NPN, respektive PNP. Bipolární tranzistor je řízen tekoucím proudem do báze.

Novější unipolární tranzistor někdy nazývaný jako tranzistor řízený polem, který se používá navíc i pro řízení logických operací, je tvořen připojením source, gate a drain. A dle počtu katod a anod se označují jako N-FET a P-FET. Unipolární tranzistor je řízen elektromagnetickým polem působícím na gate, což je řídicí elektroda. Unipolárních tranzistorů se dnes používá více druhů a dělí se v ohledu na řídicí elektrodu, která může být různě izolovaná nebo tvořená rozličně polarizovaným přechodem.

Třetím typem jsou pak IGBT tranzistory, které jsou kombinací bipolárních a unipolárních tranzistorů. V podstatě se jedná o bipolární tranzistor s izolovaným hradlem, kdy je čip tranzistoru izolován oxidovou vrstvou, tak jako je tomu u unipolárních tranzistorů MOSFET. Oproti svým předchůdcům i tyristorům je IGBT tranzistor podstatně rychlejší, což bylo také jeho hlavní premisou při vývoji.

Nabízíme víc než jen všechny druhy tranzistorů

Kompletní nabídku tranzistorů najdete na tme.eu. Kromě více než deseti tisíc různých tranzistorů zde naleznete více než 500 000 dostupných produktů z oblasti elektro instalací.*

Autor: TME Czech Republic

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down