Zemědělci hrozí kvůli změnám v plánu určujícím dotace žalobami i demonstrací

V ČR hrozí změnami strategického zemědělského plánu, který určí, jak se budou v dalších letech přerozdělovat dotace, destrukce významné části českého zemědělství. Na tiskové konferenci uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala připravuje svaz spolu s komorou demonstraci, její datum ale neuvedl. Komora a svaz chtějí, aby se strategický plán poslal Evropské komisi ke schválení v podobě, kterou odsouhlasila bývalá vláda.

Ministerstvo zemědělství na konci loňského roku informovalo, že upravuje návrh zemědělského strategického plánu, který připravilo bývalé vedení úřadu. Dokument má cílit na vyšší ochranu přírody, půdy, vody a podporu druhové rozmanitosti. Plán pro Českou republiku stanovuje klíčové cíle a nastavení dotací pro tuzemské zemědělství na období 2023 až 2027. Původní podobu plánu dříve kritizovaly ekologické organizace.
Pokud změny, jako je například tzv. zastropování plateb, tedy maximální hodnota dotace na jednu farmu, projdou, plánuje komora i ústavní žalobu kvůli způsobu projednávání. Podle Doležala není schválení změn bez diskuse se zemědělskou veřejností legální.
Nové vedení ministerstva, kterému nyní šéfuje Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), se podle Leoše Říhy z komory se zemědělci o praktických otázkách nebaví. Nestátní komory, včetně Potravinářské komory ČR, dostaly pouze možnost vyjádřit se k programovému prohlášení vlády. To jim úřady zaslaly 29. prosince ve 14 hodin s možností vyjádření do konce roku, uvedl Říha.
Nový ministr Nekula při svém uvedení do funkce řekl, že se dotační kyvadlo se v posledních letech vychýlilo k velkým podnikům, a nyní se musí vrátit do rovnovážné polohy. To teď Pýcha kritizoval, ministr se podle něj snaží rozdělovat zemědělskou veřejnost.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down