Pražští lesníci letos nově zalesní asi deset hektarů území metropole

Lesy hlavního města Prahy (LHMP) letos osází stromy původně zemědělské plochy o rozměru zhruba deseti hektarů. Stromy budou vysazovat zejména v novém lese Lítožnice, který vzniká mezi městskými částmi Běchovice, Dubeč a Koloděje, a v rozrůstajícím se parku U Čeňku v Dolních Počernicích. Sdělila to mluvčí LHMP Petra Fišerová. Loni LHMP do pražských lesů vysadily asi 195 000 sazenic. Od roku 2014 lesníci v Praze vysadili přes dva miliony nových stromů, vyplývá z údajů, které mluvčí dříve poskytla, a z informací na webu organizace.

"Sazeničky lesních dřevin vybíráme tak, aby jejich druhová skladba co nejvíce odpovídala přirozenému složení původních lesních porostů na daném území," uvedla Fišerová. Lesníci pro výsadbu v lesích a parcích na území metropole volí především duby a další listnaté stromy.

Nový les, který roste na původně zemědělských pozemcích v blízkosti přírodní památky Lítožnice, bude mít rozlohu asi pěti hektarů. Loni tam pražští lesníci vysadili zhruba 90 000 nových stromků. V budoucnu by měl tento zelený pás pomoci odstínit provoz na plánovaném úseku okruhu kolem Prahy od stávající zástavby.

V posledních letech se oblast Lítožnice proměňuje. V roce 2020 byla dokončena revitalizace Lítožnického rybníka, který se po úpravách stal se svou rozlohou 10,9 hektaru čtvrtým největším pražským rybníkem. Upravovalo se také koryto Říčanského potoka, díky čemuž v lokalitě vznikly nové meandry a tůně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down