Více než polovinu polí se zeleninou v Česku obhospodařují velcí pěstitelé

Více než polovinu ze zhruba 12 000 hektarů tuzemských polí s tržní zeleninou loni obhospodařovaly zhruba tři desítky největších pěstitelů, kteří se starají o pěstební plochy převyšující 100 hektarů. V Česku bylo loni evidováno dohromady 435 pěstitelů zeleniny, menším farmářům kvůli horšímu postavení na trhu hrozí ukončení činnosti. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství, na které se podílela Zelinářská unie Čech a Moravy.

Třicítka největších pěstitelů zeleniny s plochou přes 100 hektarů obhospodařuje 6863 hektarů půdy. Dvacítka pěstitelů hospodařících na 50 až 100 hektarech loni sklízela zeleninu z 1824 hektarů. Naopak 158 malých farmářů s poli do pěti hektarů zeleninu pěstovalo na 396 hektarech. Na kategorii 68 pěstitelů s plochami od pěti do deseti hektarů připadalo 495 hektarů. "Vývoj vede ke koncentraci produkce zeleniny u větších výrobců a k ukončení činnosti menších," stojí v situační a výhledové zprávě.
Větší pěstitelé zeleniny se podle MZe zpravidla specializují na produkci určitých druhů zeleniny, mají nakoupenou speciální mechanizaci. Někteří na svých farmách vybudovali moderní skladovací prostory a mají vyšší produktivitu práce. "Drobní pěstitelé se většinou specializují na prodej ze dvora a na běžných a farmářských tržnicích.Některé větší farmy také prodávají část své produkce přímo z farmářských prodejen," uvedlo MZe.
Pěstitelská základna je v Česku podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky značně nevyvážená. "V portfoliu pěstitelů dominují velké podniky nad 500 hektarů, které dále koncentrují svoji nabídku směrovanou většinou do obchodních řetězců. Podniky střední velikosti jim nedokáží konkurovat a ztrácí odbyt. Obchodní řetězce snadno využívají své síly," upozornil Hanka. Nejproblematičtější pro pěstitele jsou podle něj plánované slevové akce, ve kterých se zelenina prodává za nižší než nákupní cenu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down