Jihočeské řeznictví začne více využívat staré šumavské recepty

 Jihočeské řeznictví a uzenářství Antoni začne víc využívat staré šumavské recepty z 18. a 19. století. Firma letos investuje kolem 35 milionů korun, předělá prodejny a zmodernizuje technologie. Největší zájem je o krumlovský špek sypaný drceným jalovcem, pálivou maďarskou klobásu a fermentovanou točenou klobásu. Firma chce také spustit vlastní e-shop. Nově bude mít dvě pojízdné prodejny, obslouží s nimi Pošumaví a Novohradsko, řekl  jednatel Tomáš Šťastný.

Podle dávných receptů bude firma víc dělat třeba fermentované výrobky. "Vracíme punc prastarým recepturám Pošumaví, chceme jim věnovat mnohem větší pozornost. Jsou z 18. a 19. století, jako nakládání na sucho. Náš krumlovský špek zraje 14 dní, leží naložený v koření. Vylisuje se z něj voda, ztratí třeba třicet procent vody, ale máte úžasný výrobek, de facto bio. Podobně se chceme vrátit k loveckému salámu. Jsou to zvláštní receptury, kdy používáme třeba rakouské koření, v příhraničí je to velmi ceněné," řekl jednatel. Firmu založil začátkem 90. let minulého století Josef Antoni. Nejdřív vyráběl v Českém Krumlově, od 2002 v Dolním Třeboníně. V roce 2020 koupila firmu společnost CK Investment . Díky ní se povedlo zajistit peníze na investice. Loni měla firma obrat 76 milionů Kč, čeká zisk deset až 12 procent z obratu. Letos investuje 35 milionů, část peněz z dotací EU a Státního zemědělského intervenčního fondu. Peníze vloží do nových technologií, jako jsou stroje do masné výroby, udírna nebo zchlazovací komory. Ve výrobě zavádí nový software. Při koronavirové pandemii jí sice ubyli kvůli zavřeným prodejnám rakouští zákazníci, zvýšila ale obrat u konzerváren. Meziročně tak loni stouply tržby o pět až sedm procent. Letos také Antoni promění své prodejny v Dolním Třeboníně, Třeboni a Českých Velenicích.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down