23.04.2001 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alimentární onemocnění z potravin jsou u nás stále častá

Přetrvává vysoká úroveň znečištění ovzduší polétavým prachem, oxidy dusíku a polyaromatickými uhlovodíky, konstatovali dnes při představování výsledků monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva za loňský rok pracovníci Státního zdravotního ústavu. Za velký problém považují otázku zdraví a dopravy, která do našeho životního prostředí vnáší nejen aromatické uhlovodíky a oxidy dusíku, ale také neúměrně zatěžuje hlukem zejména některé lokality.

Jak uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít. O tomto problému bude jednat Světová zdravotnická organizace WHO na svém květnovém zasedání v Ženevě. Jak poznamenal, každá varianta, kterou se vylepší situace určitého počtu lidí - např. obchvaty měst apod. - se zákonitě dotkne jiných obyvatel našeho státu. Je to politické rozhodnutí, zdůraznil Vít.
Důležité je však zjištění, že podle zdravotníků „nejsou významné rozdíly mezi obsahem kontaminantů v biologickém materiálu, tedy v tělních tekutinách, tkáních a orgánech, české populace a obyvatel ve vyspělých evropských zemích.“ Pro producenty potravin a provozovatele veřejného stravování stojí za zamyšlení, že stále existují vysoké počty alimentárních onemocnění z potravin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down