Autoritativní americká vědecká instituce se postavila za geneticky upravované potraviny, ale varovala, že předpovědi jejich propagátorů o řešení problémů s hladem nejsou opodstatněné. Podle prohlášení americké Národní akademie věd, strojírenství a lékařství (NAS) geneticky upravené potraviny neohrožují zdraví lidí ani životní prostředí.
Díky novým genetickým technikám se podle amerických vědců rozdíl mezi upravenými a přírodními potravinami stírá. Kontrolní orgány by se proto měly zaměřit spíš na bezpečnost konečného produktu než na proces jeho vytváření. Speciální označení geneticky upravených potravin není podle NAS zapotřebí z bezpečnostních důvodů, ale je odůvodněné s ohledem na sociální a kulturní hlediska.
"Výzkumný výbor dospěl k závěru, že nebyly nalezeny žádné rozdíly mezi geneticky upravenými a přírodními potravinami, které by naznačovaly vyšší riziko pro lidské zdraví," prohlásil dnes na tiskové konferenci ve Washingtonu šéf výzkumného týmu Fred Goul. Předpovědi vyšší úrody se ale nenaplnily.
NAS je uznávanou vědeckou institucí, kterou v roce 1863 založil prezident Abraham Lincoln. Součástí nestátní, neziskové instituce se ve 20. století staly i akademie strojírenství a lékařství. Kritici geneticky modifikovaných potravin s obsahem zprávy podle agentury AP nesouhlasí. Stěžují si, že výzkum financovala americká biotechnologická firma a jejími autory jsou údajně zaujatí vědci. Podle Marion Nestleové z Newyorské univerzity studie ukázala, jak málo je toho o geneticky modifikovaných potravinách známo.*