Vejce ve slevových akcích obchodních řetězců před Velikonocemi stojí v průměru 2,84 koruny za kus. Vyplývá to z analýzy letáků od společnosti Česká distribuční. Je to nejvyšší cena ve slevě za posledních pět let. Podle dřívějšího odhadu Českomoravské drůbežářské asociace by se v průměru mohla vejce prodávat až za 3,50 koruny za kus. Loni byla jejich cena zhruba o 50 haléřů nižší.
Společnost také vypočítala, za jak dlouho vydělá člověk s průměrnou mzdou na plato vajec. Letos je to v Česku 29 minut. "Pokud se podíváme do zahraničí, tak v Německu vydělávají letos na plato vajec 12 minut, zatímco na Slovensku je to téměř 40 minut. Srovnáme-li hodnotu s údaji z roku 1989, zjistíme, že dnes na 30 vajec vyděláme 3,8krát rychleji. V revolučním roce totiž vejce stálo 1,20 Kčs a na plato bylo potřeba pracovat 109 minut," uvedl Jaroslav Tík ze společnosti Česká distribuční.
Češi v průměru sní 286 vajec na osobu a rok. Podle březnového průzkumu společnosti Ipsos pro řetězec Albert Češi nejčastěji zkonzumují čtyři až šest vajec týdně. Jedno procento respondentů uvedlo, že vejce nejí. Podle údajů Potravinářské komory ČR se loni do republiky dovezlo 1,185 miliardy vajec. Proti roku 2014 jde o 75procentní zvýšení. Podle údajů Českého statistického úřadu se v ČR v březnu prodávala vejce na pultech za 3,27 koruny.*