Výrobní závod Jan Becher Pernod Ricard v Karlových Varech si půjčí zaměstnance od závodu Mattoni 1873, který spadá do skupiny Karlovarských minerálních vod. Na spolupráci se domluvili ředitelé obou karlovarských podniků. V předvánočním období, kdy je zvýšená výroba, se tím Becherovka vyhne zaměstnávání brigádníků bez zkušeností. Řádově by mělo jít asi o šest zaměstnanců, informovala likérka.
"Využíváme synergie, kdy hlavní výrobní sezóna pro stáčení minerálních a pramenitých vod končí, zatímco pro výrobu Becherovky začíná zvýšený odbyt," uvedl ředitel výrobního závodu Jan Becher Pernod Ricard Tomáš Bryzgal. "Mattoni 1873 půjčuje Becherovce šest operátorů a operátorek výroby formou dočasného přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli," dodal.
Závod na výrobu becherovky běžně pracuje na jednosměnný provoz. U krátkodobých pracovních poměrů, kdy noví zaměstnanci mají nulovou zkušenost s výrobní linkou, je potřeba je zaškolit od úplných základů. "Na automatizované stáčecí lince Becherovky se v běžném provozu střídá deset zaměstnanců, kterým aktuálně vypomáhá šest kolegů a kolegyň z Kyselky," dodal Bryzgal.
"Sezóna stáčení minerálních a pramenitých vod je především na jaře a v létě, přičemž rozdíl mezi hlavní a vedlejší sezónou může dosáhnout až 50 procent objemu produkce. Na podzim a v zimě se proto v závodě v Kyselce každoročně více věnujeme údržbě technologií, školení zaměstnanců a čerpání dovolených. Jsme každopádně rádi, že díky spolupráci s Jan Becher Pernod Ricard se od letoška našla pro tak zkušené pracovníky plnohodnotná a dobrovolná možnost mimosezónní pracovní náplně," uvedla PR manažerka Mattoni 1873 Andrea Brožová. "Zkušenost na výrobní lince v jiném závodě beru jako dílčí zpestření dosavadní dlouholeté práce v Mattoni, i když práce je v podstatě podobná," řekl Leo Čák, jeden ze zaměstnanců Mattoni 1873, kteří přijali nabídku přechodně vypomoci při stáčení bylinného likéru.*