Ocenění pro nejlepšího ekologického zemědělce Ekofarma roku převzali v sobotu 20. června manželé Řehořkovi, kteří provozují Biofarmu pod Hájkem v Horní Branné na Semilsku. Unikátní jsou bezdusitanovým zpracováním výhradně hovězího masa. Ocenění vzniklo spojením akce Bartákův hrnec a Nejlepší sedlák roku.
„Biofarma pod Hájkem je krásnou ukázkou rodinné farmy, kde se spojuje chov skotu v režimu ekologického zemědělství se zpracováním a agroturistikou. Na farmě mohou zájemci nejen koupit bio hovězí maso a výrobky z místního chovu, ale také se zde skvěle najíst a zůstat přes noc. Manželé Řehořkovi si ocenění za celoživotní práci a přínos ekologickému zemědělství v ČR rozhodně zaslouží,“ řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Rodina Řehořkova na statku nedaleko Jilemnice hospodaří již od roku 1868. Na krkonošských loukách aktuálně chová masná plemena skotu a provozuje i penzion a restauraci. "Naučili se technologii výroby, která v České republice vůbec není. To bezdusitanové zpracování hovězího masa některé farmy dělají, ale většina z nich do toho přidává vepřové maso," uvedla Urbánková. Ke zpracování masa využívají Řehořkovi výhradně svůj chov. "A naučili se i tu fermentovanou technologii, kterou v České republice také nikdo výhradně z hovězího masa nedělal," dodala manažerka.*