Biopotravinou roku je steak z Mitrovského dvora

Českou biopotravinou roku je hovězí steak z farmy Mitrovský dvůr. Do soutěže bylo letos přihlášeno 104 produktů, o 24 více než loni. Velkou část přihlášených potravin tvoří biovína, kterých bylo v soutěži 43. V této kategorii zvítězilo slámové biovíno firmy Víno Marcinčák. Výsledky oznámila manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

"Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí a vyzrálostí," řekla Urbánková. V dalších kategoriích zvítězily Meruňky s levandulí a medem – extra džem od Marmelády Šafránka, nejlepší biopotravinou živočišného původu pak je Čerstvý sýr s bylinkami od farmy Javorník-cz. Biopotravinou roku pro gastronomii, pochutiny a ostatní zvolila porota, v jejímž čele zasedal Pavel Maurer, BIO med medovicový od Dušana Michálka a vítězem biovín je Ryzlink rýnský od Marcinčáka, šlo o slámové víno z roku 2015. Nyní je v Česku 712 výrobců biopotravin, meziročně o desetinu více.
Urbánková kritizovala české zemědělství. Bio je podle ní jenom třešničkou na dortu. "Rozhodující je hlavně ten způsob hospodaření. Když vyjedete do regionu a podíváte se na vyprahlou poušť, jakou je Česká republika, tak si myslím, že je poslední chvíle brát na zřetel, že se s půdou a krajinou hospodaří špatným způsobem. A že rapidně a razantně a rychle musíme změnit způsob hospodaření. V krajině chybí několik miliard kubíků vody, kterou by ta půda mohla zadržet, kdyby byla v optimální kondici. Půda v optimální kondici není, je vyprahlá, je prostě postižená způsobem hospodaření," řekla dnes na ministerstvu zemědělství manažerka svazu.
Ekologicky obhospodařovaná půda představuje 12,37 procenta celkového zemědělského půdního fondu. Nesmí se na ní používat pesticidy, výsledkem by měly být biopotraviny bez zbytků agrochemických látek, hormonů nebo léčiv.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down