Českou biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska od pěstitele a zpracovatele Jana Vericha. V kategorii mléčných výrobků zvítězil přírodní zrající Sýr Svaté Barbory od středočeské společnosti Bio Vavřinec a Kosař. Mezi potravinami pro gastronomii a pochutinami zvítězil bylinný čaj od firmy Sonnentor, nejlepším biovínem je pak slámové víno od firmy Víno Marcinčák. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla manažerka PRO-BIOSvazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Přihlášených produktů bylo letos 80, o deset méně než loni.
"Je to obrovskou vytížeností farem," komentovala úbytek přihlášených produktů Urbánková. Podle ní není problém pro zpracovatele nalézt si zákazníky, spíše se obávají, že již nebudou schopni uspokojit poptávku. Problémem pro jednotlivé zpracovatele je i doba vyhlášení soutěže. "Když to uděláme v srpnu, je to nevhodný termín pro seče, když to uděláme v lednu, není to pro ty, kteří dojí ovce a kozy, protože v té době nikdo nedojí. Vždycky je pro některé zemědělce nevhodný termín," dodala manažerka.
Biopotravina roku podle jeho pěstitele spojuje tradiční s netradičním. "Chuť našich patizonů je velmi podobná chuti sterilovaných okurek, patizony jsou pouze jemnější a křehčí. Největší vliv na konečnou chuť má pochopitelně nálev, který se v naší rodině používá již čtvrtou generaci," uvedl Verich. Loni v soutěži zvítězila paštika z přeštíka z Biofarmy Sasov.